Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ris - Polow (Persisk)

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 4-5 portioner
Skriv ut

Detta är ett måste för alla Er som saknar Polow paz (iransk praktisk ris kokare)! Enligt Iransk /Persisk mattradition, bör en riktig kock kunna laga ris på 17 olika sätt! Men här får ni det klassiska receptet! Basmati är såklart basfödan i klassiska Persiska och Central Asiatiska rätter. Risbotten är en annan höjdpunkt i Persisk mat tradition och heter Tah dikg, som betyder just botten av kastrullen. Risbotten kan ibland bestå av potatis bitar (som liknar chips) som blir då knapriga och gyllenbruna. Ris kallas på persiska Polow (Pilafi på grekiska, Pilaw på Hindi) när den är i sällskap med gryta eller dylikt. Annars säger man bara berendj (= vanligt ris). För bästa resultat, köp gärna Pakistansk, Persisk eller Indisk Basmati ris.

Ingredienser

Instruktioner

För att simplifiera receptet har jag uppdelat det i 3 faser: Fas 1:Tvätta riset genom att skölja ett antal gånger tills vattnet blir klar/ren.Blötlägg sedan riset i en skål i ungefär 1 timme. Fas 2: Koka saltat vatten. Och häll i det blötlagda riset. OBS: blanda lite, men var försiktigt eftersom risets konsistens kan spricka om du rör ihop för mycket. Låt riset koka i max 5-6 minuter! Du kan smaka 1 riskorn och känna: riset skall ha kraftig tuggresistens (dvs. lite hårdare än Al dente). Det är bara ytan av riskornet som skall mjukna, resten måste vara lite hård. Sila av riset försiktigt. Fas 3: Tvätta kastrullen som du använde för att koka riset, och torka den väl. Häll lite olja i botten, på medelvärme. Och sedan skall du försiktigt, med en stor sked, fylla kastrullen med riset (OBS: risets konsistens kan spricka om du inte är noggrann). Riset skall läggas i en hög som liknar en kon/pyramid.Gör sedan 4-5 hål i högen (för att låta luften/värmen gå igenom), och tillsätt en smörklick i varje hål. Vrid till lägsta temperaturen, och låt stå med lock i minst 30 minuter. Nu börjar det lukta gott, så smaka och njut! (om du tycker att riskornen är alldeles för hårda, är det ingen panik, utan du kan spruta lite vatten i fas 3) Voilà.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • grodan_boll 18 december 2007

    Hej! Jag vet inte vem som skrivit receptet,men det var precis vad jag letade efter,då jag åt det i Iran när jag var där i min ungdom.Har du receptet på det varma goda brödet de bakade som påminde om halva skateboards?

  • gayben 23 oktober 2008

    grodan boll, du är fan gay, jag är gay också, Benjamin something här, LES HAS SHEKS

  • gayben 23 oktober 2008

    grodan boll, du är fan gay, jag är gay också, Benjamin something här, LES HAS SHEKS

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.