Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Risotto alla milanese

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 25 minuter
Skriv ut

Den doftande saffransgula risotton är en klassiker som inte bara äts i Milano. Två skolor finns: antingen lagar man risotton med smör eller med olivolja. Smör är vanligast i Norditalien. Receptet nedan är en klassisk risottobas som kan varieras i det oändliga. Uteslut saffran och ersätt med grönsaker som sparris eller finstrimlade kronärtskockor eller med skaldjur, vitlök och en halv burk skållade tomater.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att den inte får färg. Tillsätt det torra riset, höj värmen ett par minuter så att riset blir ordentligt varmt. Tillsätt vinet och låt det ånga av. Späd med buljong och reglera värmen så att risotton kokar lugnt och regelbundet.
  2. Risotton måste röras nästan oavbrutet. Späd successivt med buljong i omgångar så att riset inte kokar torrt. Var sparsam med att tillsätta vätska mot slutet av koktiden.
  3. Blanda i saffran när det återstår några minuter av koktiden. Tillsätt eventuellt mer salt, beroende på hur stark buljongen är. Efter cirka 20 minuter bör riset vara klart. Ingen hård kärna får finnas inuti riskornet, däremot kan riset få ge ett mycket lätt tuggmotstånd.
  4. Ta av risotton från spisen och låt den vila under lock i tre minuter. Ett kvalitetsris avger då stora mängder stärkelse som gör att risotton blir extra krämig, utan att man behöver tillsätta mer fett. Servera med rikligt med nyriven parmesanost.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.