Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Röd sammets tårta

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

En liten läcker tårta med stor wowfaktor. Söt, god, saftig och inte så svår att göra som man kan tro. Här är min variant på Bakerellas amerikanska "Red velvet cake" klassiker.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj in bakformarna med smält smör och klipp ut cirklar av bakplåtspapper så botten täcks, smörj lite extra på cirklarna. Formarna behöver inte något ströbröd då de är så låga.
  3. Vispa upp äggen lätt i en vispskål med en ballongvisp. Häll över resten av de våta ingredienserna och vispa tills allt är väl blandat. Man får anpassa lite hur stark röd färg man vill ha på kakan, vill man ha mörkt röd så är det bra att ha tomteröd som riktmärke i det här steget. Ställ skålen åt sidan.
  4. Vinäger kan få smeten att skära sig lite, men smeten går ihop när man vispar ner de torra ingredienserna.
  5. Mät upp alla torra ingredienserna i en separat skål och blanda ihop väl.
  6. Vispa ner de torra ingredienserna i skålen med den tomteröda smeten och vispa ihop tills allt är väl blandat.
  7. Jag vägde min smet i varje form för att få extra jämna lager, 275 g i varje form var precis lagom. Det blir lite smet över, häll gärna upp i muffinsformar och grädda av efter bottnarna är färdiga i ugnen. Grädda i cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen, en provsticka ska komma ut ren vid test.
  8. Låt formarna svalna lite, 10-15 min och skär sedan med en vass kniv runt om insidan på formarna. Om man vill kan man lägga varje form i en fryspåse tills det man ska fylla och dekorera tårtan.
  9. Bottnarna klarar sig bra 2-3 dagar i rumstemperatur, ännu längre i kylen och troligtvis 2-3 månader i frysen.
  10. Låt bottnarna svalna helt innan man börjar med toppingen, lägg dem gärna i kylen eller frysen en liten stund innan de ska fyllas och dekoreras så är de lättare att hantera. Glöm inte dra bort bakplåtspappret undertill på delarna.
  11. Till toppingen: Vispa ihop ost, smör och vanilj tills det är krämigt, vispa sedan ner florsockret lite i taget ner i smeten, smaka av lite mellan varje påfyllning så ni får den så söt som ni önskar.
  12. Klicka ut cirka 1 dl fyllning mellan varje lager och täck kakan med ett tunt lager av toppingen. Ställ sedan in kakan i kylen i 1-2 timmar så att alla smulor fastnar i smeten. Detta för att få en så vit tårta som möjligt, utan en massa smulspår. Ta sista toppingen och täck toppen och sidorna.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • lillaanna6 26 augusti 2011

    Tänkte testa denna, men undrar när sockret ska i. E de med mjöl m.m. eller ska de vispas upp med ägget?

  • Enbaknordsbekannelser 26 augusti 2011

    Sockret blandas ihop med de torra ingredienserna, så ihop med mjölet :)

  • ida85 29 oktober 2011

    Hej! Tänkte göra denna tårta tills min syster fyller år nu i november! Men måste ma n ha vinäger i?

  • Enbaknordsbekannelser 29 oktober 2011

    Vinägern ger ingen smak, men den gör så bikarbonaten verkar bättre. Den behöver syra för att ge den res kraft kakan behöver. Har inte testat att baka utan, så vet inte riktigt hur det skulle bli om man valde att utesluta den. Lycka till!

  • matilda_jonsson 1 maj 2012

    Hejsan! Du skriver "Klicka ut cirka 1 dl fyllning mellan varje lager och täck kakan med ett tunt lager av toppingen. Ställ sedan in kakan i kylen i 1-2 timmar så att alla smulor fastnar i smeten". Menar du att den ska ställas i kylen varje botten för sig 1-2 timmar efter man smetat ut toppingen, eller efter att man staplat alla på varandra? Matilda

  • ida_of_sweden 30 december 2012

    Ett tips, nu när jag ställt in mina lager i ugnen, är att om man inte har en våg, så fyll inte formarna än till så mycket mer än hälften (ica basic formar). De reser sig ganska mycket! Så en önskan vore nog att förklara grammen lite bättre för oss som inte har en köksvåg tillhands ;) Tack ändå för ett annars enkelt recept på, vad jag har på känn blir, en ljuvlig tårta!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.