Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Röd vinbärsgelé

(5 kommentarer)  
Skriv ut

Vad är det som är godare än egengjord vinbärsgelé? Gelé passar till kött, kyckling och i sås.

Ingredienser

Instruktioner

  1. 1 kg vinbär = 2 liter vinbär
  2. Rensa bären, men de behöver inte repas.
  3. Vattenmängden är bara ca. Har det varit torrt innan bären plockas behövs det mer vatten. Men har det regnat innan plockning så behövs det mindre vatten.
  4. Koka bär och vatten i 10 minuter.
  5. Låt bärmassan självrinna i en silduk på ställning över en gryta.
  6. Skölj rena geléglas i natriumbensoat.
  7. Mät saften och koka den i 5 minuter.
  8. Rör ner sockret efterhand och citronsaften.
  9. Citronsaften ger frisk smak och en fastare gelé.
  10. Koka ca 5 minuter.
  11. Rör i Certo och koka livligt 1 minut under omrörning.
  12. Gör geléprovet.
  13. Geléprov: häll lite gelémassa på en kall tallrik. Dra med en sked rakt över massan. Rinner det inte ihop så är gelén färdigkokt.
  14. Tag grytan från värmen. Skumma väl. Häll upp i geléglasen och låt det stelna.
  15. Parraffinera och sätt på lock.
  16. Lycka till! Njut av egengjord gelé!

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • asamariah 1 augusti 2008

    Hallå! Det här lät ju super. har 8-0 stora vinbärsbuskar att plocka så det blir perfekt. Men vad är att praffinera?

  • vallmo69 6 augusti 2009

    Hej! Har nu provat receptet, inte bara en utan två gånger! Det blev mycket lyckat båda gångerna. Detta är ett lätt recept som kommer användas fler gånger i framtiden och gott blev det :) Tackar för receptet!

  • krassen 16 augusti 2009

    Hej! Jag gjorde rödvinbärsgelé i går, men tyvärr blev det mera som saft än som gelé. Vad gjorde jag för fel? Använde bara bär och socker enligt recept som jag använt tidigare år, inga tillsatsämen, kan jag månne koka upp "gelén" igen och hur länge ska jag koka den då? Nu lät jag bara saften koka upp och rörde ner sockret och fortsatte röra tills sockret smält.

  • malinjo127 15 augusti 2010

    Hej!!! Önskar få ett svar på om man kan koka vinbärsgele på frusna bär?????

  • ros 15 augusti 2010

    Visst kan man koka gelé på frusna vinbär Men man måste minska vattenmängden Lycka till!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.