Hur får man till en klassisk boeuf bourguignon på vegetarisk vis? Använd rödbetor istället för nötkött och svamp för rätt konsistens - sedan är saken biff!
Instruktioner
- Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta på medelstark värme. Rör ner gul lök och vitlök, stek allt mjukt. Lägg rödbetor, morötter, lagerblad, timjan, salt och peppar i kastrull och stek i 5 minuter, rör om då och då. Rör ner tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
- Skölj under tiden linserna under rinnande vatten och koka sedan upp dem i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme. Sjud sakta i 15-20 minuter. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara. Häll av vattnet, lägg på locket och ställ undan så länge.
- Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna, sänk värmen. Stek svamp och pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter egen smak. Ställ undan så länge.
- Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill. Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och bli klar. Tillsätt stekt svamp och pärllök. Sjud i ytterligare 10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering.
- Fördela grytan i 4 skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över.
Publicerat den
20 oktober 2016
Skriv kommentar