En riktig sommarpaj med syrliga bär som passar perfekt till fluffig, söt maräng. Den är god både ljummen och helt avsvalnad. Servera gärna med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda vetemjöl och socker och finfördela smöret i blandningen, gör det gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Ställ den kallt i minst 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills pajdegen börjar få färg. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader.
- Krusbärskompott:
Lägg krusbären i en kastrull och värm på svag värme tills bären börjar vätska sig. Tillsätt sockret och höj värmen. Koka utan lock i ca 8 minuter eller tills bären har spruckit. Rör ner potatismjölet utrört i vattnet, koka upp och låt sedan svalna.
- Marängtäcke:
Vispa vitorna till skum med 1 tsk pressad citron. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills smeten är fast. Spara några vinbär till garnering och blanda ner resten i marängen.
- Häll ut kompotten i den förgräddade pajbottnen och klicka marängen över. Strö över de sparade vinbären. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills marängen har fått fin färg.
- Servera gärna pajen med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass.
Publicerat den
28 juli 2015
Liknande recept
Skriv kommentar