Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rödvinsbräserade oxkinder med tryffelpotatispuré

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 3 dagar 3 timmar
Skriv ut

- Vino rosso le guance manzo brasato con purè di patate al tartufo. Mat ska ta tid. Mire poix är ett köksfranskt uttryck för en finhackad blandning av lök, morötter och rotselleri/selleri som används som ingrediens vid tillagning av en bland annat fond. Ordet kommer av Gaston Pierre de Lévis-Mirepoix, vars kock skapade blandningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Oxkinder: Putsa oxkinderna och blanda dem sedan med rödvinet, mirepoixen och örterna. Låt marinera i kylskåp, helst tre dagar. Sila bort spadet i en kastrull.
  2. Stek oxkinderna och grönsakerna i smör och lägg därefter tillbaka dem i spadet.
  3. Sjud och skumma av i cirka 3-4 timmar, tills kinderna är riktigt möra. Ta upp dem och låt svalna, spara spadet till såsen. Har man inte tid att marinera kan man med gott resultat steka på köttet och sjuda det direkt utan föregående marinering.
  4. Sås: Sila ner spadet från oxkindskoket i en ny kastrull. Tillsätt kalvsky samt eventuellt ytterligare lite rödvin, reducera tills hälften återstår. Lägg i kryddorna och låt koka 5 minuter till. Smaksätt med socker, salt och peppar. Red eventuellt av med arrowrot.
  5. Tryffelpotatispuré: Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. Koka upp mjölken med den finhackade schalottenlöken, timjankvisten, vitpepparkornen och saltet; sila sedan bort löken och kryddorna. Häll av potatisen när den är klar.
  6. Låt den ånga av på spishyllan i 3 minuter innan den passeras så fint som möjligt. Arbeta sedan in mjölken och 50 g av smöret med en gummiskrapa. Sila därefter genom en chinoise. Tillsätt resterande smör, eventuellt lite grädde och tryffelolja; smaka av med salt och peppar.
  7. Servering: Dela på oxkinderna och värm upp dem i mikron, helst täckta med plastfolie. Smöra upp såsen. Täck oxkinderna med såsen, finstrimla persiljan och strö den över. Servera purén bredvid.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.