Rösti är gott och väldigt billigt. I Schweiz serverar man den här potatisrätten till frukost, men i Sverige äter vi den ofta som huvudrätt serverad med lingonsylt och bacon, eller som tillbehör till kött.
Instruktioner
- Borsta potatisarna under rinnande vatten och koka dem, ej för mjuka, med skalet på. Låt dem svalna innan de skalas. Riv sedan de skalade potatisarna med ett "röstijärn".
- Smält 60 gram smör och 2 matskedar matolja i en teflonstekpanna eller gjutjärnspanna. När smöret slutat bubbla och börjar skifta färg lägger man i potitisstrimlorna.
- Salta, peppra och stek sedan strimlorna i några minuter. Vänd dem ett par gånger med en stekspade.
- Platta till potatiskakan med stekspaden. Stek vidare på svag värme, cirka 5 minuter, tills kakan fått guldbrun färg. Skaka pannan då och då så att potatiskakan inte fastnar.
- Täck potatiskakan med en platt tallrik, ett lock eller ett fat, som är lite större än stekpannan och vänd röstin. Lägg resten av smöret i stekpannan och låt röstin glida ner i pannan. Stek även den andra sidan guldbrun. Stjälp upp röstin på ett lagom stort runt fat.
Publicerat den
30 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar