Vädligt frisk och sommrig smak blev det. Särskilt när marsipanen hade jordgubbssmak också.
Instruktioner
- Citronbotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör i saft och skal av citron.
Smörj formarna med smör.
Fyll formen med smeten, jag gjorde det 3 gånger, (så slapp jag skära i dom sen.) Grädda bottnarna (i omgångar) i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kolla om den fortfrande är kladdig med en sticka, den ska inte vara det.
- Citronfromage:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Ljumma upp citronsaften, smält gelatinbladen i den och
låt kallna.
Skilj äggen och vispa vitorna till fast skum och tillsätt sockret under vispning.
Vispa gulorna med socker och citronskal. Rör ner gelatinlösningen när den börjar bli simmig. Vispa grädden för sig.
Vänd ihop äggulevispet med vitorna och grädden.
Lägg upp fromagen, kyl den ett par timmar.
- Vaniljkräm:
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
- Lägg sedan ihop tårtbottnarna och fyllningarna i den prdningen du vill.
Vispa sedan grädden och bre den över tårtan. Dekorera sedan med rosa marsipan, blad, rosor, silverkulor och florsocker.
Publicerat den
7 juni 2009
Liknande recept
Skriv kommentar