Ett saftigt och färgrikt bröd som passar utmärkt till en höstig soppa och som ger stora möjligheter till variation av smaksättningen efter eget tycke och smak.
Instruktioner
- Smaksättningsförslag:
1 st rödbeta
1 st morot, stor
1 st palsternacka
0,5 dl persilja, finhackad
- Skala och riv rotfrukterna fint på rivjärn eller i matbererdare.
- Smula jästen i en bunke.
- Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
- Häll lite av degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, sirap, ättikssprit, salt, vetegroddar och cirka 11 deciliter mjöl. Spar resten av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig.
- Ta upp degen och dela i 3 delar. Knåda in de rivna rotfrukterna och persiljan. Tillsätt mer mjöl eftersom rotfrukterna avger vätska.
- Låt degarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
- Ta upp och knåda degarna smidiga. Dela varje bit i 10 bitar och rulla till släta bullar. Kan också sätts samman som brytbröd.
- Sätt ugen på 225 grader för bullar eller på 200 grader för brytbröd. Låt jäsa övertäckt på plåt i 20 minuter.
- Pensla bullarna med kallt vatten och grädda mitt i ugnen.
- Bullar i 12 minuter och brytbröd i 20 minuter.
Publicerat den
6 juni 2008
Skriv kommentar