Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rotfruktsbullar

 
  • Serverar: 30 portioner
Skriv ut

Ett saftigt och färgrikt bröd som passar utmärkt till en höstig soppa och som ger stora möjligheter till variation av smaksättningen efter eget tycke och smak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smaksättningsförslag: 1 st rödbeta 1 st morot, stor 1 st palsternacka 0,5 dl persilja, finhackad
  2. Skala och riv rotfrukterna fint på rivjärn eller i matbererdare.
  3. Smula jästen i en bunke.
  4. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
  5. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
  6. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, ättikssprit, salt, vetegroddar och cirka 11 deciliter mjöl. Spar resten av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig.
  7. Ta upp degen och dela i 3 delar. Knåda in de rivna rotfrukterna och persiljan. Tillsätt mer mjöl eftersom rotfrukterna avger vätska.
  8. Låt degarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  9. Ta upp och knåda degarna smidiga. Dela varje bit i 10 bitar och rulla till släta bullar. Kan också sätts samman som brytbröd.
  10. Sätt ugen på 225 grader för bullar eller på 200 grader för brytbröd. Låt jäsa övertäckt på plåt i 20 minuter.
  11. Pensla bullarna med kallt vatten och grädda mitt i ugnen.
  12. Bullar i 12 minuter och brytbröd i 20 minuter.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.