Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rotfruktsoppa med tomatbröd

 
  • Serverar: 5-6 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Vegetariskt, om man vill, men funkar som del i en fiskrätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Brödfyllningen: Torkade tomater, vitlök, timjam och olivolja gör man i ordning kvällen innan. Pressa vitlöken, blanda med finfördelat tomat, timjam och oliv olja, låt dra över natten.
  2. Bröd: Värm vattnet fingervarmt och rör ihop med den smulade gästen i en degbunke. Tillsätt mjölen och bearbeta till en smidig deg, för hand blir bäst. Obs. ingen salt eller fett. Soltorkade tomater brukar vara salta så att det räcker.
  3. Låt jäsa en timme under bakduk på en dragfri plats. Stjälp degen på ett rikligt mjölat bord, den fastnar lite i bunken pga att det finns ingen fett i degen. Dela degen på två.
  4. Forma till 1 cm tjocka plattor. Bred fyllningen på plattorna. Rulla ihop till två bröd vilka läggs på en bakplåtspaper klädd plåt. Snitta och pensla med lite olivolja för att timjam som strös på skall fastna.
  5. Låt jäsa 30-45 min. Värm ugnen till 225 och grädda bröden i 20-25 min. Var noga med 225, bakplåtspapper är känslig när temperaturen blir högre än 230-250 grader.
  6. Soppa: Skala och skär jämnstora pinnar med kniv av palsternacka, lök och morötter. Det behöver inte vara julien, lite grövre duger. Blanka i en rostfri kastrull i rapsoljan. Det skall inte bli brunt.
  7. Lägg i Ajvar och grönsaksbuljong och låt puttra i ca tre kvart, det är färdigt när moroten är mjuk men inte sladdrig. Obs. ingen salt, grönsaksbuljongen är salt nog.
  8. Servera med måltidsdryck, brödet behöver ingen smör eller margarin. Om man minskar vätskan i soppan så kan man ha det som bädd t ex. till alaskapollock eller ljust kött som kycklingbröst.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.