Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rugbrød med surdej

(9 kommentarer)  
 • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Det här receptet fick jag av en köpenhamnsk bagare för cirka 10 år sedan, när jag jobbade som IT-konsult därinne. Det är saftigt och hållbart - helt utan E-tillsatser. Det är omständigt, men helt klart värt ansträngningen. Surdegen behöver du bara göra en gång, sen är det momentet borta.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Surdegen: Låt jästpaketet ligga i rumstemperatur i ett dygn innan du ska göra surdegen. Det är bara 5 gram du ska använda, men låt hela paketet ligga ute annars torkar jästen och blir mer eller mindre oduglig.
 2. Rör ut jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt rågmjöl och salt och häll över surdegen i en smal, hög burk och sätt alufolie över öppningen (inte locket, alltså) och låt degen stå två, till två och ett halvt dygn i rumstemperatur, gärna på ett varmt ställe. Surdegen ska skifta färg till ljust gyllene.
 3. Brödet: Fingerljummet vatten hälles i en stor bunke och surdegen tillsätts under omrörning. Under fortsatt omrörning tillsättes salt, linfrön, solroskärnor, sesamfrön, rågkärnor och rågmjöl. Skall röras i minst 10 minuter.
 4. Ta ifrån 2 dl av degen, resten fördelas i två stora brödformar, övertäcks och skall stå i rumstemperatur minst 12 timmar.
 5. Bröden bakas av i 170°C, c:a 1½ timme. Ta bröden ur formarna, stäng av ugnen och låt bröden bakas vidare på eftervärmen i c:a 2 timmar.
 6. Degen du tog ifrån är din nya surdeg och skall stå i rumstemperatur i 12 timmar och kan därefter förvaras i kyl 4 - 6 veckor, så den omständiga proceduren med att göra surdegen behöver du bara göra första gången.

Kommentarer (9)

 • maithab 14 augusti 2009

  Färsk Jäst skall inte tas fram i förväg, utan förvaras under kyla tills den ska användas. Citat från Jästbolaget (Kron Jäst).

 • boz1965 15 augusti 2009

  Enligt det här receptet ska jästen tas fram ett dygn i förväg. Jag har som sagt fått receptet av en professionell bagare och det har funkat fint för mig i tio år.

 • nyponpaj 13 september 2009

  Det låter som ett bra recept. Tack! Vart får man tag på klippta rågkärnor?

 • boz1965 13 oktober 2009

  Finns bland mjöl och bak i butiken.

 • boz1965 17 oktober 2009

  Har upptäckt att alla inte har lika lätt att hitta klippta rågkärnor beroende på var i landet man bor. Jag vill bara tala om att krossad råg går lika bra även om det inte är riktigt lika grovt.

 • anmawa 20 oktober 2009

  Detta recept är verkligen vad det lovar nämligen ett riktigt danskt grovt rågbröd och lite lagom syrligt, så där som det ska vara. Detta gick inte hem hos mina tonåringar men morfar kommer att bli överlycklig när han får brödet i present. Jag gjorde det på rågkross och lite omständigt var det, men det var inte svårt. Jag är ändå nybörjare på surdeg.

 • boz1965 20 oktober 2009

  Kul att du blev nöjd. :) Kan du inte ladda upp en bild på resultatet?

 • hybrex 9 december 2009

  Har en några surdegar i frysen, kan väl använda mig av dem till bakning? Och sedan bara följa receptet

 • boz1965 9 december 2009

  Det går säkert alldeles utmärkt. Den surdeg jag använder i det här receptet brukar jag använda till annat också och det funkar fint.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.