Denna goda kaka kommer från den danska författaren Karen Blixens hem. Än i dag serveras den apelsinsmakande Rungstedkakan i det danska Blixen-museet.
Instruktioner
- Hacka samman matfett, mjöl och salt till en grynig massa. Vispa äggen. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
- Arbeta in ägg och jästvattnet i mjölblandningen. Degen ska vara väl blandad och smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker till en smet. Hacka mandeln.
- Rör ner mandel, syltade apelsinskal, russin, rivet apelsinskal och ingefära i smeten. Blanda ihop allt väl.
- Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Pudra formen med mjöl.
- Ta upp degen och kavla ut den till en stor kaka, ca 30 cm i diameter. Klä formen med deg. Låt degen hänga över kanten.
- Fördela fyllningen över bottnen. Skär av all överhängande deg. Sporra remsor, ca 1 cm breda, av degen. Snurra dem. Lägg dem som rutgaller över fyllningen. Vik ner kanten över gallerändarna. Låt kakan jäsa övertäckt 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla deggallret med uppvispat ägg. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på galler ca 25 minuter.
- Lossa formens kant. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker precis före serveringen.
Publicerat den
23 januari 2008
Skriv kommentar