Jag är en förespråkare av fördegar. En minimal arbetsinsats som ger saftigare, smakrikare och hållbarare bröd.
Instruktioner
- Blanda ihop fördegen till en slät smet, täck över och låt stå i rumstemperatur i 1 till 2 dagar.
- Använd en assistent om du har för degen ska arbetas 20 minuter sammanlagt.
- Lös upp jästen i det kalla vattnet, tillsätt fördegen och mjölet. Arbeta 10 minuter, tillsätt saltet och kör i 10 minuter till. Degen ska nu vara blank och smidig. Täck över och jäs i 1 ½ timme.
- Ta upp på mjölat underlag, knåda lätt och dela degen i 3 bitar. Knåda varje del och forma till baguetter lika långa som plåten. Vrid dem gärna, det ger ett hembakt utseende.
- Lägg dem på bakpappersklädd plåt och snitta med en vass kniv. Täck över och låt jäsa 1-1 ½ timme.
- Pensla med kallt vatten och pudra över lite grahamsmjöl.
- Grädda i 250º i 5 minuter, sänk till 200º och grädda i ytterligare 20 minuter.
- Baguetterna ska ha knaprig yta. Låt svalna utan bakduk.
Publicerat den
24 februari 2011
Liknande recept
Skriv kommentar