Denna östeuropeiska vetekaka med citronskal, mandel och russin är god både till frukost och fika.
Instruktioner
- Blanda jästen i en skål med ½ dl varmt vatten. Täck över och ställ åt sidan på en varm plats cirka 10 minuter tills jästen börjar skumma.
- Hetta upp mjölken i en liten kastrull tills den är ljummen och ställ åt sidan.
- Vispa margarin och socker med elvisp till en vit och fluffig smet. Vispa ner äggulorna till en glansig smet. Rör ner 2 ½ dl mjöl och blanda väl. Tillsätt jästen, den ljumma mjölken, citronskal, mandel och russin. Vänd ner ytterligare 6 dl mjöl och blanda till en deg som är mjuk men knådbar.
- Tillsätt endast resten av mjölet om det behövs. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den cirka 10 minuter tills den är slät och mjuk. Lägg degen i en smord skål, täck över och låt den jäsa cirka en timma, till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en sockerkaksform med margarin. Slå försiktigt luften ur degen, forma den till en rund ring och lägg den i formen. Täck över och låt jäsa en timma.
- Grädda cirka 20 minuter tills gyllene. Låt svalna i formen cirka 10 minuter, vänd upp på ett galler och låt svalna helt.
Publicerat den
13 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar