Ett härligt bakverk som passar bra att bjuda till glögg.
Den goda briochedegen smaksatt med saffrans fylls med choklad.
Instruktioner
- Värm den lilla mängden mjölk till 37°.
Finfördela jästen och lös upp den i mjölken. Blanda i socker, saffran stött med salt samt apelsinskal. Rör i ägget och 3 dl vetemjöl till en jämn smet.
Tillsätt valnötter, russin och aprikoser.
Rör i resten av mjölet till en jämn deg. Knåda in smöret och låt degen jäsa 1 timme under bakduk.
- Smörj en 1 ½ liters avlång brödform med smör.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut degen till en rektangel 20x25 cm.
Fördela chokladen på degplattan men spara 1 cm kant runtom. Vik in sidokanterna och rulla ihop degen till en limpa.
Lägg limpan i brödformen med skarven neråt och låt jäsa 30 minuter under duk.
- Sätt ugnen på 175°.
- Pensla ytan med uppvispat ägg och grädda på nedersta falsen ca 35 minuter.
Låt briochen stå minst 1 timme i formen, stjälp sedan ut den på galler och låt den kallna helt under bakduk innan den skivas med en vass kniv.
Publicerat den
19 februari 2010
Liknande recept
Skriv kommentar