En toksäkert recept som aldrig går fel. Bra det som är lätt att jobba med.
Instruktioner
- Lös upp saffranet i lite brännvin (eller annan okryddad sprit) som drar ur aromen fint. Låt stå någon halvtimme.
- Smula jästen direkt i degbunken. Smält matfettet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till fingervarm.
- Häl lite av degspadet över jästen så den löser sig. Tillsätt resten av degspadet, det utrörda saffranet, sockret, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Ta upp den och knåda den smidig på bakbordet. Den ska vara lätthanterlig och inte hård, då blir det torra bullar.
- Baka ut. Låt jäsa till dubbel storlek, pensla med uppvispat ägg.
- Grädda små bullar 5-10 minuter i 225 grader, mitt i ugnen. Längder, kransar o dyl nederst i ugnen, 20 min, 200 grader.
Publicerat den
7 april 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta liknar mitt recept men istället för brännvin brukar jag använda cognac det tycker jag blir extra gott. Gjort så i många år, alltid lika goda lussekatter.