En mycket god saffansdeg med konjak i.
Instruktioner
- Blanda konjak och saffran och värm med mjölken till 37 grader. Smält smöret och häll det i mjölkblandningen.
Blanda i jäst och ägg samt resten av ingredienserna.
Rör ihop, häll ut på bakbordet och knåda till en smidig slät deg.
Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under plastfolie i 30 minuter.
Knåda den jästa degen på mjölat bakbord tills den blir blank och smidig. Baka ut som vetebröd eller lussebullar. Garnera med russin. Tryck ned dem hårt.
Jäs på plåtar i 40-60 minuter.
Vispa ett ägg med lite vatten och pensla brödet.
Grädda i 200 gr, i mitten av ugnen, i 10-15 minuter.
Låt brödet svalna under bakduk.
- Efter gräddningen kan man pensla brädet med lite smör och doppa det i strösocker.
- Lägg alltid bröden i frysen medan de fortfarande är varma. Då stannar nämligen all fukt kvar i brödet. Använd gärna tjocka fryspåsar.
- När man tinar fryst saffransbröd kan man stänka på lite vatten och lägga i folie. Lägg sedan in det i ugnen, så känns det nästan som nybakat, eftersom man håller kvar fuktigheten i bröden.
Publicerat den
21 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar