En spännande kombination av mjuk saffranskola, krispig pajbotten och len maräng.
Instruktioner
- Till pajbotten:
Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en jämn mördeg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
- Sätt ugnen på 185 grader.
- Kavla ut degen, smörj 8 stycken små pajformar, 7-8 cm i diameter och fodra formarna med degen. Skär till kanten med en kniv. Nagga botten med en gaffel. Fyll torkade ärtor i formarna och grädda skalen i 10-12 minuter. Ta ut formarna och låt dem svalna helt. Ta bort ärtorna.
- Skär upp smöret i stora bitar till fyllningen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan socker, sirap, grädde och saffran. Koka försiktigt till en temperatur på 120 grader, rör då och då så att det inte bränner i botten. Häll upp kolan i pajskalen och låt svalna.
- Koka upp socker och vatten till 121 grader till marängen. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan. När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under vispning, så att allt blandas väl. Vispa tills marängen svalnat helt.
- Fyll en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm. Om marängen känns "kort" så kan man vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan man fyller i spritspåsen, så att det blir fina toppar när man spritsar.
- Spritsa marängen i toppar på pajerna. Om man vill kan man bränna marängen med en gasolbrännare.
Publicerat den
11 december 2013
Liknande recept
Skriv kommentar