Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffranskolapajer med maräng

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

En spännande kombination av mjuk saffranskola, krispig pajbotten och len maräng.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Till pajbotten: Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en jämn mördeg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 185 grader.
  3. Kavla ut degen, smörj 8 stycken små pajformar, 7-8 cm i diameter och fodra formarna med degen. Skär till kanten med en kniv. Nagga botten med en gaffel. Fyll torkade ärtor i formarna och grädda skalen i 10-12 minuter. Ta ut formarna och låt dem svalna helt. Ta bort ärtorna.
  4. Skär upp smöret i stora bitar till fyllningen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan socker, sirap, grädde och saffran. Koka försiktigt till en temperatur på 120 grader, rör då och då så att det inte bränner i botten. Häll upp kolan i pajskalen och låt svalna.
  5. Koka upp socker och vatten till 121 grader till marängen. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan. När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under vispning, så att allt blandas väl. Vispa tills marängen svalnat helt.
  6. Fyll en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm. Om marängen känns "kort" så kan man vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan man fyller i spritspåsen, så att det blir fina toppar när man spritsar.
  7. Spritsa marängen i toppar på pajerna. Om man vill kan man bränna marängen med en gasolbrännare.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.