Bjud gärna på denna goda tårta i advents- och juletid. Det passar extra bra eftersom saffranskolatårtan innehåller både saffran och apelsin – ingredienser som ju båda hör julen till.
Instruktioner
- Börja med bottnarna:
Sätt ugnen på 200°C.
- Markera 3 rundlar, ca 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Smörj och mjöla de markerade rundlarna.
- Skålla, skala och mal mandeln. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel.
- Blanda den malda mandeln med saffran och florsocker.
- Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner äggvitan i mandelblandningen.
- Fördela och bred ut smeten i de 3 markerade rundlarna.
- Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem svalna.
- Gör fyllningen: Blanda grädde, mjölk, juice, sirap och socker i en kastrull.
- Låt blandningen koka till en kolaliknande konsistens, ca 30 min. Låt den kallna.
Tina hallonen om de är frysta.
- Lägg ihop bottnarna med kolafyllning och hallon emellan och ovanpå bottnarna.
Publicerat den
18 december 2008
Skriv kommentar