Toppengod, speciellt till glögg. Kransen går bra att frysa. Man kan byta ut saffranet i kransen mot ½ tsk stött kardemumma. Blir kransen för mörk mot slutet av gräddningen, lägg då på en foliebit.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält fettet, häll på mjölken och värm till cirka 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
- TIllsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen till en kaka cirka 30x50 cm stor. Bred på mandelmassan blandad med fett och ev lite hushållsfärg.
- Rulla ihop kakan från långsidan och forma rullen till en krans, som läggs på bakpappersklädd plåt. Klipp jack, som viks varannan gång till höger och vänster.
- Låt kransen jäsa cirka 30 minuter. Pensla, strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kransen kallna på galler under bakduk.
Publicerat den
3 april 2008
Liknande recept
Skriv kommentar