Fantastiskt goda saffranslängder.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37°C.
- Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, saffran, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.
- Gör fyllningen: Riv mandelmassan fint på ett rivjärn eller matberedarens rivskiva. Tillsätt matfettet. Rör till en smidig fyllning.
- Tag upp degen på mjölat bord. Knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 2 bitar.
- Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen.
- Vik ihop varje rektangel på mitten till smala rektanglar, ca 15x40 cm. Skär varje rektangel i 3 remsor, ca 5x40 cm. Fläta remsorna 3 och 3 till 2 flätade längder.
- Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C.
- Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö mandelspån över.
- Grädda längderna i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Publicerat den
18 december 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jättegod saffranslängd!! Jag rekommenderar denna verkligen