Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffranslängder

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Riktigt goda längder eller om du hellre vill ha snurror.

Ingredienser

Instruktioner

  1. 4 längder kan också bli 40 snurror.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°). Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig. Stöt ev saffran med 1-2 tsk socker i en mortel. Rör ner saffran i degvätskan tillsammans med övriga ingredienser men spara ca 1 dl mjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftig tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger godare bröd. Täck degen med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i fyra bitar (till fyra längder eller 40 bullar) och kavla ut varje bit till en avlång kaka. Bred tunt med matfett på kakan och riv sedan bakmassan på den grova sidan av rivjärnet direkt över kakan.
  5. Utbakning klippta längder: Rulla kakorna från långsidan och lägg dem på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Klipp djupa hack i rullen med en sax och lägg flikarna växelvis åt vänster och höger.
  6. Utbakning snurror: Rulla kakorna från långsidan. Sporra eller skär degen i remsor, ca 10 per rulle. Vrid varje remsa några varv, snurra till en knut och stoppa ändarna under knuten. Lägg i pappersformar eller på smorda plåtar.
  7. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter. Pensla med ägg. Grädda längderna i nedre delen av ugnen i 200°, ca 20 minuter.
  8. Grädda snurrorna mitt i ugnen i 250°, 5-10 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.