Till jul och nyårhelgen bjud på spännande munkar med saffrans-smak...
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull.
Slå på mjölk och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och slå på smörmjölken. Rör till jästen löst sig.
- Stöt saffran och lite socker i en mortel.
- Blanda alla ingredienser utom citrusskal, olja och socker i bunken och arbeta ordentligt till
en smidig deg.
- Låt jäsa ca 30 minuter.
- Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek och stansa ut ringar på ca 5 cm använd ett glas. Stansa även ett hål i mitten på 1–2 cm använd en kapsyl eller dylikt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Värm olja till 165 grader, använd termometer.
- Fritera några ringar i taget, för bästa resultat.
- Vänd nyfriterade ringar i socker blandat med finrivet citruskal.
- Det blir 20–40 saffransmunkar beroende på storlek, tillagning.
- Fritera i kastrull:
Hetta upp oljan till 165 grader.
Lägg i 2 - 3 ringar och låt dem koka i 2 - 3 minuter så att de får en gyllenbrunfärg. Ta upp dem med hålslev och lägg dem på hushållspapper. Tänk på att det går snabbt för olja att bli väldigt varm. Låt inte oljan överstiga 180 grader. Ha ett lock nära till jands om oljan skulle börja brinna. Använd ALDRIG vatten i het olja!
Publicerat den
14 december 2011
Kommentarer
Skriv kommentar
Det måste vara något fel på receptet . Det blir en smet som ej går att kavla om man bara har i 7dl mjöl.