Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffransmunkar

(1 kommentar)  
Skriv ut

Till jul och nyårhelgen bjud på spännande munkar med saffrans-smak...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull. Slå på mjölk och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och slå på smörmjölken. Rör till jästen löst sig.
  3. Stöt saffran och lite socker i en mortel.
  4. Blanda alla ingredienser utom citrusskal, olja och socker i bunken och arbeta ordentligt till en smidig deg.
  5. Låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek och stansa ut ringar på ca 5 cm använd ett glas. Stansa även ett hål i mitten på 1–2 cm använd en kapsyl eller dylikt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  7. Värm olja till 165 grader, använd termometer.
  8. Fritera några ringar i taget, för bästa resultat.
  9. Vänd nyfriterade ringar i socker blandat med finrivet citruskal.
  10. Det blir 20–40 saffransmunkar beroende på storlek, tillagning.
  11. Fritera i kastrull: Hetta upp oljan till 165 grader. Lägg i 2 - 3 ringar och låt dem koka i 2 - 3 minuter så att de får en gyllenbrunfärg. Ta upp dem med hålslev och lägg dem på hushållspapper. Tänk på att det går snabbt för olja att bli väldigt varm. Låt inte oljan överstiga 180 grader. Ha ett lock nära till jands om oljan skulle börja brinna. Använd ALDRIG vatten i het olja!

Kommentarer (1)

  • agber 24 november 2013

    Det måste vara något fel på receptet . Det blir en smet som ej går att kavla om man bara har i 7dl mjöl.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.