Perfekt både till adventsfrukosten, brunchen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda med smör och den hemputtrande fikonmarmeladen.
Instruktioner
- Fikonmarmelad:
Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5-10 minuter (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvaras i kylen.
- Saffransscones:
Sätt ugnen på 190 grader.
- Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
- Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.
Publicerat den
4 december 2015
Liknande recept
Skriv kommentar