Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saftig choklad- och hasselnötskaka med fudgetopping

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Den här goda och saftiga kakan innehåller inget mjöl och passar perfekt om någon av gästerna är glutenintolerant.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll ut hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de är gyllene. Se upp så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna. Lägg dem i en ren och torr handduk och gnugga så att det mesta av skalet faller bort.
  3. Sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Smöra en springform, ca 23 cm i diameter.
  4. Mal eller mixa 200 g av hasselnötterna till ett halvfint mjöl. Lägg undan resten till dekoration. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Lägg i chokladen, bruten i bitar och lyft av kastrullen från plattan. Låt chokladen smälta i smöret, rör om då och då. Blanda i hasselnötsmjölet och låt svalna i några minuter.
  5. Vispa äggulor och socker tills smeten blir vit och krämig. Blanda ner det i chokladblandningen. Diska visparna noga och vispa äggvitorna till ett fluffigt skum. Rör ner likören i chokladblandningen och vänd därefter ner lite av äggviteskummet. Vänd ner resten av skummet.
  6. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, eller tills kakan rest sig. Ta ut och låt svalna på ett galler. Tänk på att den ska vara helt kall innan du brer på fudgen.
  7. Koka under tiden upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda ett par minuter på medelhög värme. Dra kastrullen från plattan. Hacka chokladen, blanda ner den och rör tills allt smält. Låt svalna och bred sedan fudgen över den kalla kakan.
  8. Dekorera med hasselnötter och servera med iskall vispad grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.