Min egen tolkning av David Lebovitz mandelkaka. Anpassad efter en liten bakform på 15 cm i diameter. Precis lagom för det lilla fikabesöket. Smaksätt gärna med lite rivet citron eller apelsinskal om man önskar lite citrussmak på kakan.
Saftig, god och serveras gärna i sällskap av säsongens bär och lite vispad grädde.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Smörj in formen med smör och klipp till en rundel av bakplåtspappret som har samma mått som botten på kakformen.
- Lägg ner rundeln i formen och smörj in pappret med smör, bröa hela formen med ströbröd. Pappret gör att kakan släpper lättare, den kan lätt fastna i botten annars.
- Smält 75 gram smör.
- Vispa ihop strösocker och malen mandel i en vispskål och vispa ner smöret. Vispa ner äggen, ett i taget och häll i mandellikören.
- Väg upp mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och rör runt så allt blandas.
- Vispa ner mjölblandningen i smeten och vispa ihop tills det är en jämn smet, vispa inte för mycket.
Häll upp smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.
- Toppen blir mörkt brun, men om man tycker den blir lite för brun, täck med lite aluminium folie efter cirka 15-20 minuter av baktiden.
- Kakan är klar när smeten har stannat, fått mörkbrun färg och en provsticka kommer ut ren.
Låt kakan svalna helt i formen innan den tas ut, pudra gärna över lite kanel och strösocker, eller bara lite florsocker.
Publicerat den
11 augusti 2011
Liknande recept
Skriv kommentar