Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saftig liten mandelkaka

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Min egen tolkning av David Lebovitz mandelkaka. Anpassad efter en liten bakform på 15 cm i diameter. Precis lagom för det lilla fikabesöket. Smaksätt gärna med lite rivet citron eller apelsinskal om man önskar lite citrussmak på kakan. Saftig, god och serveras gärna i sällskap av säsongens bär och lite vispad grädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smörj in formen med smör och klipp till en rundel av bakplåtspappret som har samma mått som botten på kakformen.
  3. Lägg ner rundeln i formen och smörj in pappret med smör, bröa hela formen med ströbröd. Pappret gör att kakan släpper lättare, den kan lätt fastna i botten annars.
  4. Smält 75 gram smör.
  5. Vispa ihop strösocker och malen mandel i en vispskål och vispa ner smöret. Vispa ner äggen, ett i taget och häll i mandellikören.
  6. Väg upp mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och rör runt så allt blandas.
  7. Vispa ner mjölblandningen i smeten och vispa ihop tills det är en jämn smet, vispa inte för mycket. Häll upp smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.
  8. Toppen blir mörkt brun, men om man tycker den blir lite för brun, täck med lite aluminium folie efter cirka 15-20 minuter av baktiden.
  9. Kakan är klar när smeten har stannat, fått mörkbrun färg och en provsticka kommer ut ren. Låt kakan svalna helt i formen innan den tas ut, pudra gärna över lite kanel och strösocker, eller bara lite florsocker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.