Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saftig Tjälknöl

 
Skriv ut

Godare än så här blir det inte och enkelt dessutom!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg det frysta älgköttet i en ugnsform, sätt in i nedre delen av ugnen i 75 grader. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar. Jag brukar låta köttet stekas till ca 65 grader, då är det rosa i mitten. Vid 60 grader är köttet rött och vid 70-75 genomstekt. Lite svårt att säga tid för det varierar mellan olika köttbitar men räkna med minst 6 timmar för en kilos bit.
  2. Tag upp köttet när önskad temp nåtts och lägg det i en trång skål, vispa ur ugnsformen med lite vatten och sila ner det i en panna tillsammans med vattnet, saltet, sockret samt kryddorna, mortla gärna pepparn. Koka upp lagen och låt puttra under lock några minuter, häll den heta lagen över köttet så att det täcker helt, sätt folie över.
  3. Jag brukar låta köttet marineras i lagen i minst 12 timmar, gärna upp mot 18 timmar, blir bara saftigare och godare. Ta upp köttet och låt rinna av lite, skär i tunna skivor.
  4. Passar utmärkt tillsammans med potatisgratäng och en pepparsås alternativt viltsås, vitlöksbröd samt en grönsallad, en höjdarmiddag!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.