Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saftiga lussebullar

(2 kommentarer)  
Saftiga lussebullar Saftiga lussebullar Saftiga lussebullar
Skriv ut

Jag har snott receptet rakt av ur ICA´s tidning Buffé och jag kan bara hålla med! Själv har jag alltid inlagd saffran i kylen och lägger alltid russinen i blöt innan, men jag har ju missat hela grejen med att INTE värma vätskan till fingervarmt! Då ingredienserna ska vara rumsvarma tog fram dom innan jag gick och la mig och så bakade vi på förmiddagen. Eller tar du fram dom på morgonen om du ska baka på eftermiddagen. :) Hur blev då resultatet? Jo det blev så in i *pip* bra och jag är super nöjd!!! Jag och min syster dotter skoja till det lite när vi bakade i dag som synes av bilen, vi kavla ut degen så den var ca 1½ cm tjock och sen använde vi oss utav pepparkaks formar. Skippa saffran, så har du en super grunddeg till andra goda bullar! Citat ur tidningen Buffé. "Efter ett tjugotal lussebak och flera blinda smaktester i Buffés provkök kan vi nu presentera receptet på den bästa lussebullen" “Saffransbullar ska vara mjuka, luftiga och sprida en härlig doft av saffran. Det är hur enkelt som helst att baka sådana bullar – följ bara det här receptet som är noga provbakat så kommer du att lyckas!”

Ingredienser

Instruktioner

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  3. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  4. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  5. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  6. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  8. För alla Innehåller gluten. Gör laktosfri: Använd laktosfria varianter av matfett och mjölk. Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning. Gör äggfri: Ersätt ägget till pensling med mjölk eller filmjölk

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • evelinaandersson 13 december 2013

    Tänkte bara på att de står nog fel i receptet, 50g saffran är väldigt dyrt ;) men 0,5 per påse är nog meningen att de ska stå :)

  • cuddly96 19 december 2013

    Oj, ja det gör det absolut, TACK för att du såg det!!! :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.