Instruktioner
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbete degen tills den är blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt ca. 30 min. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till 35 lussekatter eller 4 bröd. Lägg på smorda eller bakplåtsklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader för lussekatter och 200 för bröd. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. för lussekatter och 15-20 min för bröd.
ska testa detta recept! <3
samma recept som jag använder! supergoda!
De här lussebullarna är bäst:)
De här lussekatterna är bäst:)
Tack.. Har tappat bort mitt recept på de här enorm goda lussekatterna men nu har jag det igen tack vare dig, min ängel :)
där jag bor går det inte att köpa kesella. Vad kan man andvända istället?
Kesella är Arlas namn på produkten kvarg. Kanske det finns där du bor?
Detta recept använder jag mig alltid av också. Men för några år sedan fick jag tipset att tillsätta ett ägg i smeten också, och det gör jag sedan dess. Mina blir suveräna! :) Inte för att de INTE blir det utan ägget också, kanske, men värt att testa för er andra tycker jag.
Jättebra recept. Jag ökade sockermängden något men det är ju en smaksak.
Ett tips är att inte smälta smöret innan utan bara ha det rumsvarmt och "klämma" i det. Det gör vetedegar saftigare.