Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saltbakad lax på spenatbädd

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

För hel fisk är ugnsbakning i salt idealisk. Det mjuka köttet blir saftigt och den fina smaken blir ännu mer intensiv.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj och ansa den färska spenaten. Tina fryst spenat och pressa ur den väl så att den inte innehåller för mycket vätska. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i vitlöken och fräs hastigt, tillsätt spenaten och fräs 2-3 minuter. Krydda med salt och peppar och ta kastrullen från värmen.
  2. Skölj och torka av basilikan. Ta av bladen, strimla dem och tillsätt till spenaten. Skölj fisken in- och utvändigt. Droppa citronsaft över fiskens insida, salta och peppra. Lägg spenaten inuti fisken och förslut öppningen med metallspett.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en plåt med olja. Blanda havssaltet med äggvitan och rör ner 1 dl vatten tills du har en fast massa. Bred ut hälften av saltmassan på plåten och tryck ut den tills saltlagret är lite större än fisken. Lägg på fisken och täck med ett cirka 2 cm tjockt lager saltmassa.
  4. Ugnsbaka laxen 45 minuter tills saltskorpan är fast och lätt vidbränd. Ta ut fisken ur ugnen och bryt upp saltskorpan. Ta ur metallspetten före servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.