Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saltinbakad rostbiff med choronsås

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

När en rostbiff steks saltinbakad blir den saftig och får samtidigt en viss sälta. Man kan steka i ganska hög temperatur, 225 grader, och därmed hålla nere stektiden. Viktigt är att bryna köttstycket väl före inbakningen så att köttets porer blir väl tillslutna. Låt köttet vila efter stekningen med saltskorpan på i ca 5 minuter, helst inte längre, då kan saltskorpans värme ledas in i köttet och förstöra den rosa färg som är typiskt för en rostbiff.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Krydda rostbiffen runt om. Hetta upp en stekpanna väl. Bryn rostbiffen i oljan och smöret tills den får en ordentlig stekyta runt om. Tvätta stora potatisar för ugnsbakning.
  2. Saltdegen: Blanda ingredienserna till en fast deg. Täck överdelen av rostbiffen med saltdegen och stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Stek i ugnen tills termometern visar 55 grader, ca 45 minuter. Baka potatisen samtidigt med biffen.
  3. Choronsås: Värm smöret till ca 40 grader. Koka i en rostfri kastrull ihop lök, peppar, dragon och vinäger tills vinägern nästan kokat in i löken. Sänk värmen till 1-2 på en 6-gradig platta och låt kastrullen svalna något. Tillsätt äggulorna + 2 msk vatten och vispa intensivt på svag värme tills allt blir tjockt, vitt och pösigt.
  4. Ta kastrullen från värmen och vispa i det 40-gradiga smöret, droppvis och sedan skedvis under ständig vispning. Lämna bottensatsen kvar i smörkastrullen. Låt tomatpurén fräsa i en annan kastrull i oljan ett ögonblick. Smaka av såsen med salt, nymalen peppar, tomatpuén (avsvalnad), persiljan samt ev tabasco.
  5. När rostbiffen är färdig ska den vila på spiskanten med saltskorpan och termometern kvarn i 5 minuter. Det blir då lagom för potatisen att bli färdig. Man kan även lägga sista handen vid såsen som bör göras under tiden som biffen bakas i ugnen. Servera rostbiffen skuren vid bordet i centimetertjocka skivor med tillbehör.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.