Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sarahs potatis- och purjolökssoppa

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 15 minuter
Skriv ut

En riktigt krämig, lätt och god "feel good"-soppa som boostar immunförsvaret, är snål på kalorier och dessutom är superlätt att anpassa efter egen smak och situation! Känns dessutom mer lyxig än den vanliga, traditionella varianten så tveka inte att göra den till förrätt på fina middagen! ;) Blir ca 5 dl färdig soppa. Kan lätt göras vegetarisk/vegansk! Byt bara kycklingbuljongen till grönsaksbukjong. Använd gärna tofu som alternativ till kyckling/fisk som står beskrivet under "Tips!" Är du allergisk mot någon ingrediens går det jättebra att ersätta med alternativ efter egen smak och tycke. Det här är en soppa som kan varieras i oändlighet! Tillsätt t.ex. tärnad vit fisk (kolja, hoki, torsk) eller kyckling för en mer matig rätt med högre proteininnehåll. Fisken läggs i efter halva koktiden. Byt då ev. ut buljongen till grönsaks- eller fiskbuljong. Kycklingen får vara med från början och i små bitar så den blir färdig i mitten. Tänk på att salta lite extra! Alternativa kryddningar och smaker att testa: Byt ut potatis mot nudlar och använd kokosmjölk istället för havregrädde så har du en enkel asiatisk kyckling-nudelsoppa! Smaksätt gärna extra med limejuice och curry-kryddblandning, koriander, chili, malda/hackade cashewnötter, kokosflingor eller kardemumma, och använd gärna då lite mer ingefära! Vit fisk funkar också jättebra med curry, kokos och lime! Testa Er fram till Er favoritkombination och lek med smakerna!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp 3 dl vatten med buljongtärningarna/fonden. Under tiden – skala och tärna potatisen och skiva purjolöken. Halvera purjolöksskivorna.
  2. Tillsätt potatis och purjolök till det kokande vattnet och pressa i en vitlöksklyfta.
  3. Tillsätt gurkmeja och ingefära och koka allt på mellanvärme under lock i ca 10 min, eller tills potatisen är mjuk.
  4. Tillsätt sedan havregrädden (nyttigare, men även godare alternativ till grädde till just denna rätt). Koka upp och smaka av. Tillsätt ev. salt eller mer buljong efter smak (tänk på att buljongen i sig är salt). Klart att servera!
  5. (Var försiktig med fläckar då gurkmeja färgar av sig starkt!)
  6. Tips! Servera gärna tillsammans med bröd som du snabbt steker i het panna, rikligt med olivolja och två pressade klyftor vitlök. Lägg på hushållspapper och strö en liten nypa salt över varje skiva.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.