Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

En kroatisk rätt, som jag har lärt mig från min mamma. Du bör ha en förmiddag på dig att tillaga den, då det är många moment. Men det är värt varje sekund, så smarrigt. En rätt som du kan äta dagen efter också, och som då är godare, då den har fått stå och dra sig över natten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att koka upp riset.
  2. Skär ut mitten på surkålshuvudet, då det blir lättare att dela på bladen senare. Dra bort dom yttersta bladen. Fyll en gryta med vatten, och häll i ättikan, lägg därefter i surkålshuvudet. Vattnet ska täcka surkålen. Låt det småputtra tills du ser att bladen börjar lossna, hjälp gärna till med en gaffel. När bladen har svalnat något, skär bort det tjocka av stocken som är kvar, så det blir lika fint som resten av bladet. När bladen börjar bli för små till dolmar kan du skiva resten av surkålen.
  3. Köttfärsblandning: Hacka 1 lök och pressa vitlöken. Lägg det över köttfärsen, salta och sätt i paprikapulver, samt det kokta riset, och blanda.
  4. Dolmar: Lägg ett blad av surkålen med delen till mitten från dig. Lägg i lite köttfärs, och börja rulla bladet. Först ett veck med den tjocka delen, sedan från höger till vänster. Avsluta med att skjuta in den tunna delen. Upprepa detta tills bladen tar slut.
  5. Sarma: Det är bra om du kan använda en STOR gryta Skär den rökta bogen i bitar. Hacka 1 lök fint, och fräs den i oljan. Tillsätt ½ dl vatten, och därefter paprikapulvret och svartpepparkornen, blanda. Tag av grytan från spisen en liten stund, och börja fylla den med dolmarna. Lägg ett lager dolmar, därefter ett lager med den skivade kålen, och sedan bitarna av den rökta bogen. Lägg i feferonin sist. Fyll därefter grytan med vatten, så att det täcker dolmarna. Låt småputtra i ca 3 timmar.
  6. Blanda tomatpurén med 1 liter vatten, och mjöl, och häll det i grytan ca 15 minuter innan sarman är klar. Häll blandningen vid kanterna, samtidigt som du värjar bort dolmarna. Det är lite svårt att röra om allt, och häller du i allt på ett ställe, så kan det klumpa sig. Häll sist i vegeta, en krydda som du kan köpa i hyllan med kroatisk mat. Smaka av, och tillsätt mer vegeta om det behövs. Ät gärna vitt bröd till, som du kan doppa.
  7. Smaklig måltid

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • Knotan_ 29 augusti 2011

    Låter helt supergott.

  • Emmely90 16 oktober 2011

    älskar Sarma!! tack så mycket för receptet super<3

  • bosanka2 25 december 2011

    Superläckert! Fast, det är ingen kroatisk rätt (kroaterna har många bra rätter som jag älskar), den är bosniksk! Fråga mamma :).

  • mrtaa 28 februari 2012

    Måste bara prova detta läckra recept. Gillar rätter som kommer från södra och östra europa. Rejäla ingredienser och smakrikt annorlunda.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.