Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sås till varmrökt lax

Varmrökt lax är en rätt som funkar året om. Det är ett underbart gott och fräscht lunchalternativ. En helsida lax räcker till många och ser festligt ut på buffébordet. Och så är det ju riktigt gott också! Extra gott blir det med en god sås till. Sås till varmrökt lax är allt som oftast kall, vilket är tacksamt på buffén där det är svårare att hålla maten varm och fortfarande välsmakande. Det passar också väldigt bra en sommarvarm dag då man vill äta lite lättare mat. En oväntad men underbart god sås till varmrökt lax är gjord på hjortronsylt och Crème fraîche, en kombination som bara måste testas! En annan klassisk, men ack så god sås till är gjord på pepparrot och gräddfil som gifter sig otroligt bra med den varmrökta laxen. Med några färskpotatisar til blir det den perfekta sommarmiddagen!


Vispa grädde inte allt för hårt men tillräckligt så att såsen inte blir för lös när vinägern tillsätts. Allt blandas väl. Låt såsen stå 4-5 timmar, jag gör den gärna dagen innan då tycker jag den bli...

10 min
6

Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Behöver inte förgräddas!! Fräs spenaten hastigt i lite smör. Dela laxen i bitar och hacka löken. Strö spenat, lax och lök i...

20

Blanda crème fraiche, gräddfil och stenbitsrom. Tvätta citronen noga och riv skalet i såsen. Pressa ur saften och blanda i. Salta och peppra. Skiva potatisen och stek skivorna gulbruna i smör. Salt...

4

Dela laxfilén på mitten gnid in lite olivolja på fisken. Blanda ihop 1 del socker och 9 delar salt strö över detta på fisken, var sparsam med saltblandningen och lägg även på svart peppar, vitlökspulv...


Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Låt svalna och skär den i skivor. Vispa äggulorna kraftigt tillsammans med vinäger, senap och lite salt. Tillsätt olja i en tunn stråle så att s...

4

Häll crème fraiche i en bunke. Tvätta limen noga och riv sedan skalet från limen över. Pressa i saften från limen. Häll över citronpeppar efter tycke och smak. Hacka gräslöken och den kinesiska...

10 min
3-4

Dela fisken i portionsbitar. Dela spenatbladen om de är stora. Häll grädden och smakberedningen i en panna och rör om. Rör ner spenatbladen och lägg på fisken. Låt koka ca 2 min. Servera med kokt färs...

4
1

Klä en enliters brödform med plastfolie. Gör folien så slät som möjligt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Finhacka purjolök och räkor. Hacka laxen om den är kallrökt. Kokt och varm...

5 h
6-8

Börja med såsen: Vispa ihop senap, honung, citron- och apelsinsaft samt olja. Smaka av med salt och peppar. Blanda ruccola, salladslök, körvel och dill. Skär potatisarna i bitar. Toppa potatise...

2

Värm ugnen till 225°C Skiva squashen i tunna skivor, lägg i durkslag och salta över. Låt stå i 15 minuter så att vätskan dras ur. Skiva tomaterna i tunna skivor, dela ev i halvmånar. Skär de...

4

Rör ned några matskedar hjortronsylt i den kalla créme fraichen. Serveras till den varmrökta fisken med den kokta och råskalade potatisen. Givetvis något fräscht grönt till allt detta....

4
5

Blanda alla ingredienserna i en skål. OBS! Rör om försiktigt så såsen inte blir för lös. Krydda lite i sänder, efter smak. Låt stå och dra minst 2-3 timmar eller mer. Servera denna sås till...

15 min
4-5
1

Smula sönder hönsbuljongtärning och blanda allt i en gryta och värm upp...

3-4
1

Vispa grädden. Tillsätt övriga ingredienser. Låt stå 1 - 2 timmar innan servering....

6

Rensa fisken från ben. Koka potatisen med dill. Blanda såsen och låt stå kallt till servering. Bjud gärna baguette till....

4

Skala och koka potatisen. Lägg laxen på ett foliepapper och in i ugnen på 100-120 grader, ca. 20 min (den ska bara svettas och bli ljummen) Vispa grädden och blanda i gravlaxsåsen. Lägg såsen på de...

4

Vispa grädden och tillsätt gravlax såsen. Ev. lite finklippt dill extra. Låt såsen smälta på den varma potatisen du har till....

4-6

Vispa grädden och blanda i resten. Späd med lite grädde om såsen blir för tjock...

15 min
6-8

Blanda samman samtliga ingredienser och rör om väl. Stänk i lite vinäger i taget och var noga med att inte ta för mycket. Sockret skall inte slå igenom, utan det skall bara vara någon nypa för att bal...

10 min
6
1

Blanda yoghurten med dill och citronskal till en sås. Lägg ut tunnbröden och lägg en potatis och en halv avokado i mitten på varje bröd. Mosa potatis och avokado med en gaffel och lägg rucola, lax...

4

Koka potatisen och låt den svalna. Skala schalottenlöken och kör den med övriga ingredienser utom örterna i en matberedare eller mixer till en tjock puré. Hacka dill, gräslök och basilika fint och...

6

Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Låt den stå i kylen och dra några timmar....

10 min
8

Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en bunke. Skala gurkan och dela den på mitten. Skrapa ut kärnorna och skär sedan gurkan i mindre bitar. Lägg ner gurkbitarna tillsammans med rädisor, salladslö...

4

Krydda laxen, vänta ett par timmar, helst 1 dygn. Sedan varmröker man den om man har rökeri... När den är färdig och har svalnat lite, så rensar man den... Sen är det bara att smaka........

45 min
2-10

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.