Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sås till varmrökt lax

Varmrökt lax är en rätt som funkar året om. Det är ett underbart gott och fräscht lunchalternativ. En helsida lax räcker till många och ser festligt ut på buffébordet. Och så är det ju riktigt gott också! Extra gott blir det med en god sås till. Sås till varmrökt lax är allt som oftast kall, vilket är tacksamt på buffén där det är svårare att hålla maten varm och fortfarande välsmakande. Det passar också väldigt bra en sommarvarm dag då man vill äta lite lättare mat. En oväntad men underbart god sås till varmrökt lax är gjord på hjortronsylt och Crème fraîche, en kombination som bara måste testas! En annan klassisk, men ack så god sås till är gjord på pepparrot och gräddfil som gifter sig otroligt bra med den varmrökta laxen. Med några färskpotatisar til blir det den perfekta sommarmiddagen!


Blanda yoghurt och citronpeppar till en jämn sås. Sprid ut salladen på ett uppläggningsfat. Koka äggen i 5-10 min, beroende på hur fast du vill ha gulan. Skala och halvera äggen. Lägg ägghalvor, l...

20 min
4

Köp en varmrökt lax när den är billig. Ta bort ben och lägg laxbitarna i lagom portioner i burkar som du fryser ner om du inte ska äta direkt. Skala så mycket potatis som du vill ha. Skär i lite mi...

2
1

Borsta potatisen noga. Koka den mjuk i saltat vatten ca 15 minuter. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Dela laxen i mindre bitar. Vispa ihop ingredienserna till såsen. Skär den varma potatis...

1
1

Blanda creme fraiche och hjortronsylt, smaka av med vitpeppar och låt stå en stund innan servering....

5 min
4

Hacka och stek löken i smör tills den börjar bli genomskinlig ca 5-7 minuter. Häll på vitt vin, grädde och timjan. Finfördela hälften av laxen i såsen och låt den sjuda ca 15-20 minuter. Dela res...

4

Vispa grädde. Blanda all övriga ingredienser och rör om väl. Viktigt! Låt stå i kylskåp och dra i 2-3 dagar innan serveringen, för då smakar den bäst....

15 min
4-6

Börja med såsen. Blanda senap, socker, citron- och apelsinsaft. Tillsätt olja i en fin stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar. Rensa laxen och dela den i bitar. Blanda laxen först med...

4

Det här fungerar lika bra med fryst som färsk lax bara den har skinnet kvar på en sida. Salta och krydda den tinade laxen på den sida som inte har skinn. Du kan använda den krydda du tycker om ex s...

1 h 30 min
4-20

Blanda alla ingredienserna väl. Viktigt! Låt såsen stå och mogna i kylskåp 2-4 dagar innan serveringen. Ju längre den får dra, desto godare.....

20 min
4-6

Alla ingredienser blandas, eventuellt får man ta lie mer grädde om den blir för tjock....


Hacka löken och tärna laxen. Hetta upp oljan i en panna och bryn löken tills den är genomskinlig. Häll över grädde och koka ihop. Tillsätt lax och äter och rör om. När ärterna tinar, salta och peppra....

4

Ugnstemperatur 225 grader. Skiva potatisen och fördela den i 4 smorda portionsformar, ca 7 gånger 13 cm. Skölj och fördela spenaten över potatisen. Ringla över sås och strö över kapris. Dela laxen i...


Rensa fisken från ben om det behövs. Ljumma fisken en halv min i micro eller några min i ugn. Koka upp vattnet med olja och salt, tillsätt couscousen ch grönsaker. Koka hastigt upp och på med lock,...

20 min
2

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen, dela mitt itu på längden och lägg i en ugnsfast form. Ställ i formen i ugnen i 30-35 minuter. Blanda med olivolja. Dela sparrisen mitt itu, stek hast...

4

Gör hollandaisesåsen och låt den kallna. Vispa grädden. Blanda kall sås, lök, gräddfil och dill. Vänd ner den vispade grädden. Rör ner romen. Smaka av med salt och peppar....

15 min
1

Dag 1 Marinad 1: Blanda ihop marinaden, putsa fläskfilerna fria från hinnor. Lägg 3 fläskfiléer i varje påse och fördela marinaden över köttet. Knyt till påsarna och låt marinaden blandas runt med...

30
1

Gör först béchamelsåsen. Häll mjölk och grädde i en gryta. Koka upp under omrörning och sänk värmen. Smält smöret i en stor tjockbottnad gryta och rör ner mjölet. Späd under omrörning med den varma...

8

Blanda allt i den ordningen det står ovan. Gräddfilen rörs ner i majonnäsen ,inte tvärt om. Såsen blir bäst om den får mogna i övertäckt burk på ett svalt ställe över natten....

4-5

Finhacka äpplet och löken. Lägg i en skål och blanda i crème fraichen. Tillsätt sikromen och dillen. Salta och peppra. Smaka av emellanåt! Tunna gärna ut såsen med mjölk eller ovispad grädde! S...


Hacka ihop mjöl,smör och vatten till en deg,gärna i matberedaren.Kavla eller tryck ut i en pajform 23 cm i diameter.Låt stå kallt i 30 min. Nagga och förgradda pajskalet i 10 min.Skär laxen i mindr...

4

Blanda ihop alltihop. Ät och njut....

10 min
4

Dela fläskfilén i 1-2 cm tjocka skivor och krydda med salt och vitpeppar. Gör laxrosor av laxskivorna (lika många som köttbitarna) och ställ dem på ett ugnssäkert fat. Värm ett par minuter i 250 g...

1 h
4

Blanda crème fraiche med majonnäs, dill, pressad vitlök, senap, Franska örter, svartpeppar och ytterst lite salt, eller efter smak. Rör om väl. Låt stå 2-3 timmar i kylen och mogna, eller under natte...

4

Skär den kokta potatisen i klyftor. Skala och strimla löken. Hetta upp lite smör i en panna och fräs potatis och lök lätt. Lägg i ärterna och låt dem fräsa med ett par minuter. Dela laxen i mind...

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.