Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Schackrutor med pepparmint- och vaniljarom

 
  • Serverar: 40-50 portioner
  • Tid: 40 minuter
Skriv ut

Inte de snyggaste kanske, men dom blev väldigt goda! Jag kunde inte sova här om natten och fick plötsligt ett väldigt sug för att baka schackrutor. Jag letade fram farmors gamla recept och som vanligt så var jag bara tvungen att lägga till lite. Tillägget blev pepparmint- och vaniljarom......och ja, det funkade! Nu måste jag ju erkänna (det finns ju bildbevis) att jag inte orkade baka ut hela degen till shackrutor, utan jag tröttnade efter ca halva. Så då tog jag helt sonika och blandade ihop degarna och fick på så vis en marmorerad historia istället som smakade precis lika bra.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda ihop mjöl, socker och smör i en bunke, enklast att göra med händerna! Har du glömt att ta fram smöret innan så kan du mikra det ca 10-15 sekunder.
  2. Dela degen i två lika stora delar och lägg i varsin bunke. Blanda den ena degen med vaniljsocker och vaniljarom, och den andra med kakao och pepparmintsarom. Rulla ut i 4 lika långa och tjocka längder, lägg en vanilj och en choklad bredvid varandra och sen lägger du en choklad och en vanilj bredvid varandra och lyfter upp på dom två första så att det blir ett rutmönster. Tryck ihop dem lite och lägg in i kylskåpet en stund om du tycker degen är för mjuk innan du skär den.
  3. Skär sedan ½ cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader (varmluft 175) i ca 8-10 minuter. När schackrutorna är klara, lägg dem på ett galler och låt svalna helt innan du lägger i burkar! Det går utmärkt att låta rullarna ligga kvar i kylen ett par dagar i plastfilm om du inte bakar ut kakorna meddetsamma. Du kan även frysa rullarna och baka ut när du tex får oväntat besök eller känner ett sug för just schackrutor. :)

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.