Morötterna gör tårtan saftig, citronen gör den frisk och mandel och kanel ger tårtan en spännande, annorlunda och mjuk smak.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna. Blanda de rivna morötterna med citronskal och citronsaft. Separera äggen. Blanda äggvitorna med 2 msk kallt vatten. Vispa äggvitorna hårt. Vispa ner socker, vaniljsocker, salt och kanel med äggvitorna och vispa dem till ett hårt skum.
- Blanda ner äggulorna, en i taget, i äggvitesmeten. Blanda sedan ner morötterna lite i taget. Blanda mandel, mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
- Smörj kanterna på en form med avtagbar kant, 26 cm i diameter, med matfett. Klipp ut smörpapper efter formens botten, lägg det i formen. Häll i smeten och se till så att ytan är slät. Baka i ugnen ca 50 minuter. Låt kakan vila 10 minuter innan formen tas bort.
- Glasyr: Rör ihop äggvita och florsocker. Rör ner 1-2 tsk vatten, citrus- eller apelsinjuice. Glasyren får inte bli för tunnflytande. Låt tårtan svalna helt innan den täcks med glasyr.
- Garnering: Ta 25 g vit marsipan och lite hushållsfärg och gör små morötter. Garnera tårtan med morötterna.
Publicerat den
9 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar