Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Seitan traditionell

 
Seitan traditionell Seitan traditionell
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

För att tillaga gluten behövs bara två saker. Vatten och vetemjöl . Och för att till slut färdigställa Seitan behövs dessutom sojasås, kombu och ingefära. Vetemjöl special för att det har något högre proteinvärde än vanligt vetemjöl. Men vanligt vetemjöl går också bra. Till seitan behövs

Ingredienser

Instruktioner

Börja med att blanda vatten och mjöl i en bunke tills du får en mättad deg . Degen skall inte kladda men ändå inte glappa när du knådar den. Knåda degen i 5-10 min. Låt sedan degen vila i en skål med kallt vatten i 2 timmar.När degen har vilat klart är det dags att tvätta ur all stärkelse ur degen. Detta gör vi genom att knåda degen i varma vattenbad. När du knådar degen så märker du snabbt att vattnet blir grumligt och vitt . När vattnet blivit så pass grumligt att du inte ser igenom det så byter du vatten. Det brukar ta mellan 7-10 vattenbad för att tvätta ur all stärkelse. Efter ett litet tag så ser du hur glutenmassan visar sig igenom stärkelsen som en gul-grå trådig massa . Fortsätt att knåda i det varma vattenbadet tills den trådiga gummiaktiga massan är det enda som återstår och den inte längre färgar vattnet vitt. Lägg upp degen på en liten form i 10 minuter så den får vila . Under tiden så förbereder vi vårt spad. Blanda 1 liter vatten, sojasåsen, havssalt och ingefära i en kastrull. Låt det sjuda upp och när glutendegen vilat färdigt så skär du degen i två delar och lägger i spadet . Låt allt sjuda i ca 1 timme. Spadet får inte börja koka för då riskerar glutendegen att bli för “fluffig”.Efter att spadet och glutendegen har sjudit i ca 1 timme så plockar vi upp glutendegen som nu antagit en fast form. Lägg dessa för att svalna på en tallrik . När bitarna har svalnat är de redo att användas i annan matlagning.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.