Instruktioner
Börja med att blanda vatten och mjöl i en bunke tills du får en mättad deg . Degen skall inte kladda men ändå inte glappa när du knådar den. Knåda degen i 5-10 min. Låt sedan degen vila i en skål med kallt vatten i 2 timmar.När degen har vilat klart är det dags att tvätta ur all stärkelse ur degen. Detta gör vi genom att knåda degen i varma vattenbad. När du knådar degen så märker du snabbt att vattnet blir grumligt och vitt . När vattnet blivit så pass grumligt att du inte ser igenom det så byter du vatten. Det brukar ta mellan 7-10 vattenbad för att tvätta ur all stärkelse. Efter ett litet tag så ser du hur glutenmassan visar sig igenom stärkelsen som en gul-grå trådig massa . Fortsätt att knåda i det varma vattenbadet tills den trådiga gummiaktiga massan är det enda som återstår och den inte längre färgar vattnet vitt. Lägg upp degen på en liten form i 10 minuter så den får vila . Under tiden så förbereder vi vårt spad. Blanda 1 liter vatten, sojasåsen, havssalt och ingefära i en kastrull. Låt det sjuda upp och när glutendegen vilat färdigt så skär du degen i två delar och lägger i spadet . Låt allt sjuda i ca 1 timme. Spadet får inte börja koka för då riskerar glutendegen att bli för “fluffig”.Efter att spadet och glutendegen har sjudit i ca 1 timme så plockar vi upp glutendegen som nu antagit en fast form. Lägg dessa för att svalna på en tallrik . När bitarna har svalnat är de redo att användas i annan matlagning.