För er som gillar mycket grädde och mandelmassa är semlerutor den ultimata bakelsen. Massor av underbar fyllning och inga trista kanter!
Instruktioner
- Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt av vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistens eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt 40 min.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock. Lägg den på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills brödet blivit gyllenbrunt. Låt kallna.
- Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan. Gröp ut det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det urgröpta innanmätet i en bunke. Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massa. Bred fyllningen i den urgröpta jättesemlan.
- Vispa grädden fluffig, men inte för hård, och bred den över fyllningen. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna. Skär semlan i rutor, pudra över med florsocker och servera.
Publicerat den
31 januari 2009
Kommentarer
Skriv kommentar
Det här var ju en jättefiffig idé, speciellt om man ha till många. Den ska jag prova så fort som möjligt. Tack!
Dessa har jag smakat på jobbet, smarrigt!
Jeg er norsk, og lurer på om «mandelmassa» er mandler som er revet eller er det det vi kaller marsipan (som er laget av mandler). Mvh Liv