- Serverar: 16 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Bra att bjuda på när man är många .
Instruktioner
- 1. Häll en halv liter sjudande vatten över Karl-Johansvamparna. Låt dra. Hacka grönsakerna.
- 2. Hetta upp oljan i en mycket stor tjockbottnad kastrull och häll i hackad lök, morötter och vitlök. Fräs i tio minuter under omrörning. Strö över lite salt om grönsakerna verkar vilja brännas.
- 3. Ta upp Karl-Johansvampen, spara vattnet den dragit i. Hacka svampen grovt och lägg ner den i kastrullen med grönsakerna tillsammans med champinjonerna. Fräs alltihop i 5 minuter. Häll upp grönsakerna på en tallrik.
- 4. Häll lite mer olja i kastrullen, lägg i färserna och dela dem i allt mindre bitar med en träsked. Rör i 5 minuter, tills färsen inte längre är rå. Salta och häll i grönsaksblandningen.
- 5. Rör i mjölet, vätskan från Karl-Johansvampen, burktomaterna, tomatpurén utrörd i vatten, Marsalavin och några droppar Worcestershiresås. Rör om ordentligt, lägg på ett lock på glänt och sänk värmen. Puttra sakta mellan 40 minuter och en timme.
- 6. Koka under tiden potatisarna i en stor kastrull saltat vatten tills de är nästan klara. Skala palsternackorna och skär dem i stora bitar. Lägg ner dem i potatiskastrullen. Koka tills de är mjuka nog att mosa. Häll av vattnet, låt ånga av.
- 7. Värm mjölken och smält smöret i potatiskastrullen. Mosa ihop med potatis och palsternackor. Riv i lite muskot, salta efter smak.
- 8. Häll över färsblandningen i en stor skål, cirka 37x32 cm, klicka moset ovanpå, sprid ut det med en bred kniv eller slickepott. Var noga med att försegla kanterna, annars kan köttblandningen bubbla över kanten i ugnen.
- 9. Gör linjer med en gaffel i moset. Klicka lite smör ovanpå och skvätt över några droppar Worcestershiresås.
- 10. Om du lagar färdigt pajen direkt borde 10 minuter i 225° varm ugn vara lagom för att den ska bli het inuti och krispigt gyllene ovanpå. Om du väljer att laga pajen färdigt sedan den kallnat ska den värmas upp i 190° ugn i 1 timme.
Publicerat den
3 januari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar