Instruktioner
Häll av bönspadet och spara det. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av nästan allt vatten. Blanda potatisen med smöret och hälften av den rivna osten och mosa med en stöt. Vispa med en gaffel eller elvisp till moset är ganska fluffigt.
Medan potatisen kokar hackar och steker du löken i smöret tills den börjar få färg. Ha inte för bråttom. Skär paprikan i småbitar. Lägg över i lökpannan, strö mjölet över och rör om. Fortsätt steka tills mjölet börjar brynas; tillsätt då den smulade buljongtärningen, basilkan, oreganon, paprikapulvret, persiljan och sojasåsen. Späd med bönspadet och tomatpurén. Koka upp under omrörning. Ha i bönorna och rör om; tillsätt ev lite vatten om det blir för tjockt.
Häll över fyllningen i en ugnssäker form och täck med potatismoset. Strö resten av den rivna osten ovanpå, och sätt in i ugnen, 175 g ca 30 minuter eller tills osten fått lite färg.
Låt stå i rumstemperatur 5-10 minuter före servering. Bjud gärna broccoli eller brysselkål till, och glöm inte knäckebröd. Öl eller rött vin att dricka till.
Gott och matigt. Rekommenderar att krydda lite extra, t.ex. några droppar tabasco, lite salt och peppar. Moset mår också bra av lite mjölk så det blir löst nog. Jag hade i lite rotselleri och purjolök eftersom det fanns hemma, funkade bra det med. :)