Apelsin, ricotta och mandel är en härlig smakkombination i denna läckra tårta.
Tårtan kan göras klar dagen före och förvaras i kyl.
Mät gärna ingredienserna till kakan för att få exakt rätt mängd.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Smörj och bröa eller mjöla formen väl.
- Kaka:
Separera gulor och vitor. Vispa gulorna och sockret till en pösig smet. Vispa vitorna i en ren skål med rena vispar till ett fast skum. Vänd ner vitorna växelvis med mjölet med stora luftiga tag med en slickepott. Häll smeten i formen. Grädda ca 30 minuter på nedersta falsen i ugnen. Prova med en stick att den är torr. Ta ut kakan och låt den svalna.
- Apelsiner:
Tvätta och borsta apelsinerna väl och skiva dem tunt. Koka upp socker och vatten i en låg, vid kastrull. Lägg ner skivorna och låt sjuda under lock i ca 20 minuter, tills skalen börjar mjukna. Ta av locket och koka ytterligare ca 10 minuter så att vätskan reduceras något. Låt kallna.
- Garnering:
Rosta mandeln i en torr, medelvarm panna eller i ugnen vid 150 grader tills den får lite färg. Passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och finhacka mandeln.
- Ricottakräm:
Vispa grädden lätt och vispa sedan samman den med citronskal, ricottaost, florsocker och vaniljsocker.
- Dela kakan i två bottnar. Fukta dem eventuellt med lite likör. Bred på drygt 1/3 av ricottakrämen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och täck den och kanterna med resten av krämen. Strö på mandelhacket och förvara övertäckt i kylen tills det är dags att servera. Den kan gärna stå tills nästa dag.
- Servera tårtan med apelsinerna. Strö gärna över några myntablad som garnera på apelsinerna.
Publicerat den
24 april 2017
Liknande recept
Skriv kommentar