Instruktioner
Smörj en avlång brödform, ca 1 ½ liter, och strö mandelspån på botten och sidor.
Smält smöret över svag värme, låt det svalna.
Vispa äggvitorna till hårt skum, dvs tills skålen kan vändas upp och ner utan att äggviteskummet rinner ur.
Strö ner socker i en fin stråle och fortsätt vispningen lite till.
Blanda samman vete- och potatismjöl med bakpulver och citronskal.
Häll smöret i äggvitesmeten, rör om och vänd ner mjölblandningen med långa tag med en gummiskrapa.
Häll kaksmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 C ugnsvärme ca 40 minuter till fin färg.
Låt kakan svalna några minuter, stjälp upp den på bakgaller och låt den svalna under bakduk.
Den blev jättetorr, trots att jag tog ut den efter 35 min. Duger om man ska göra eget ströbröd.
Jag undrar om det inte fattas vätska i receptet...
Ja, du måste tillägga lite vätska. Jag hittade detta recept: Silverkaka, 1 st Ugnstemperatur 175º Ingredienser: 100 g margarin eller smör 2 dl socker ½ citron rivet skal, eller 1 msk vanilj- eller vanillinsocker 1 dl grädde eller mjölk 3½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 3-4 äggvita (ca 1 dl) Tillagning Ett bra sätt att använda överblivna äggvitor. Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Använd gärna matberedare. Smaksätt med citronskal, citronen borstad i varmt vatten, eller vaniljsocker. Rör ner grädde eller mjölk och mjölet blandat med bakpulver. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten. Häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.