Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Ett bra recept att ta till när du har 5-6 äggvitor över

Ingredienser

Instruktioner

Smörj en avlång brödform, ca 1 ½ liter, och strö mandelspån på botten och sidor. Smält smöret över svag värme, låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum, dvs tills skålen kan vändas upp och ner utan att äggviteskummet rinner ur. Strö ner socker i en fin stråle och fortsätt vispningen lite till. Blanda samman vete- och potatismjöl med bakpulver och citronskal. Häll smöret i äggvitesmeten, rör om och vänd ner mjölblandningen med långa tag med en gummiskrapa. Häll kaksmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 C ugnsvärme ca 40 minuter till fin färg. Låt kakan svalna några minuter, stjälp upp den på bakgaller och låt den svalna under bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • starfighter 18 mars 2008

    Den blev jättetorr, trots att jag tog ut den efter 35 min. Duger om man ska göra eget ströbröd.

  • kiin 31 december 2008

    Jag undrar om det inte fattas vätska i receptet...

  • krister68 24 januari 2009

    Ja, du måste tillägga lite vätska. Jag hittade detta recept: Silverkaka, 1 st Ugnstemperatur 175º Ingredienser: 100 g margarin eller smör 2 dl socker ½ citron rivet skal, eller 1 msk vanilj- eller vanillinsocker 1 dl grädde eller mjölk 3½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 3-4 äggvita (ca 1 dl) Tillagning Ett bra sätt att använda överblivna äggvitor. Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Använd gärna matberedare. Smaksätt med citronskal, citronen borstad i varmt vatten, eller vaniljsocker. Rör ner grädde eller mjölk och mjölet blandat med bakpulver. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten. Häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.