Då jag jobbade i Tidaholm fanns det en tårta på kondiset: vit marsipan med tunt penslad choklad. Den smakade ljuvligt!
Många, många år senare och mängder sökningar i böcker och google så fann jag en gammal tråd som ledde mot en päron-tårta.
Lite besvärlig att göra, eftersom det är flertalet fyllningar som ska röras ihop.
Fyllningarna är väl tilltagna, räcker till 1,5-1,8 st tårtor enligt min smak. Likaså med chokladen på toppen, jag klarade mig med 1/3 av mängden.
Päron-purén kan man köpa som barnmatsburk eller göra själv. Recept finnes upplagt här på matklubben.
Tårtbotten: fuska och köp en eller sök ett recept på tårtbotten här hos matklubben. Jag fuskade och köpte en.
Instruktioner
- Päronmousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp puré, socker och saft i en kastrull, det ska inte koka. Dra av plattan och låt svalna en stund. Vispa grädden medans du väntar, blanda sedan ned päronkoket i grädden. Ställ svalt i kylen ett par timmar så att den stelnar till en mousse.
- Glasskräm:
Blanda vaniljkräm (jag använde vanlig Ekströms) och vispad vispgrädde. Blanda ihop detta så får du en god tårtfyllning som passar de flesta tårtor.
- Pärongrädde:
Vispa grädde fluffigt och tillsätt de övriga ingredienserna. Smakar ungefär som päronmoussen fast inte lika stark päronsmak och mycket fluffigare.
- Chokladtryffel:
Värm grädden i kastrull på spisen, den ska inte koka! Dra av plattan och häll i chokladen hackad i bitar och rör om tills det blir en slät kräm.
- Tårta:
Botten 1:
Stryk på päronmousse.
Botten 2:
Stryk på glasskrämen. Finhacka päron och fördela över krämen.
Botten 3:
Stryk pärongrädde ovan och på sidorna.
Kavla marsipanen alternativt rulla över ett färdigt lock.
Pensla eller bred på chokladtryffeln. Beroende på hur mycket choklad man vill ha ovan marsipanen.
- Låt gärna stå i kylen över natten så den får "dra-te-sej" så den blir saftigare.
Publicerat den
18 oktober 2015
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Du har alldeles glömt bort gèlatinbladen. De skall väl kramas ur och blandas i ?????