Det här är ett riktigt herrgårdsrecept från trakterna kring sjön Åsunden i Västergötland. Ni som läst böckerna i serien "Gårdarna runt sjön" känner säkert igen er. Dessa pösamunkar bakades i Birgit Th Sparres barndomshem Sjöreds herrgård och är från 1912.
Instruktioner
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa i socker och mjölk och låt det koka upp. Mjölet hälls i den kokande mjölken under kraftig vispning och får ett uppkok. Arbeta massan med slev tills den svalnat något. Rör då i ett ägg i sänder och rör sedan smeten bortåt 10 minuter.
- På en smord plåt läggs bollar av smeten, en dessertsked till varje kaka. Sätt in dem i 225°. När de höjt sig (efter ca 8 minuter) sänks värmen till 175° och de gräddas färdiga. Sammanlagd gräddningstid blir ca 15 minuter. Öppna inte ugnsluckan för tidigt, först efter ca 10 minuter. Låt pösamunkarna svalna på plåten, PÅ DRAGFRI PLATS.
- Pösamunkarna kan serveras varma, pudrade med florsocker, eller fyllas med grädde och sylt, vaniljkräm eller äppelmos när de kallnat.
Publicerat den
31 augusti 2008
Skriv kommentar