Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Siskans pösamunkar

 
  • Serverar: 26 portioner
Skriv ut

Det här är ett riktigt herrgårdsrecept från trakterna kring sjön Åsunden i Västergötland. Ni som läst böckerna i serien "Gårdarna runt sjön" känner säkert igen er. Dessa pösamunkar bakades i Birgit Th Sparres barndomshem Sjöreds herrgård och är från 1912.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa i socker och mjölk och låt det koka upp. Mjölet hälls i den kokande mjölken under kraftig vispning och får ett uppkok. Arbeta massan med slev tills den svalnat något. Rör då i ett ägg i sänder och rör sedan smeten bortåt 10 minuter.
  2. På en smord plåt läggs bollar av smeten, en dessertsked till varje kaka. Sätt in dem i 225°. När de höjt sig (efter ca 8 minuter) sänks värmen till 175° och de gräddas färdiga. Sammanlagd gräddningstid blir ca 15 minuter. Öppna inte ugnsluckan för tidigt, först efter ca 10 minuter. Låt pösamunkarna svalna på plåten, PÅ DRAGFRI PLATS.
  3. Pösamunkarna kan serveras varma, pudrade med florsocker, eller fyllas med grädde och sylt, vaniljkräm eller äppelmos när de kallnat.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.