Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sivs nationaldagstårta

(1 kommentar)  
Skriv ut

En uppdaterad och väldigt stilig prinsesstårta! Björnbärsmoussen sätter sin tydliga prägel och skapar en harmonisk och frisk smakupplevelse med sylten. – Bör göras dagen innan den serveras.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret, tillsätt vattnet och låt det koka upp. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör ner smör och vatten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 3 bottnar.
  2. Vaniljkräm: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Blanda övriga ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i krämen. Smaksätt med vaniljsocker. Låt krämen kallna.
  3. Bärmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Blanda i bär och citronsaft. Smält gelatinbladen i lite vatten i en kastrull och rör ner det i en fin stråle i bärblandningen. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner. Diska ur bakformen och klä den med plastfolie. Låt plastfolien hänga långt över kanterna. Lägg ner den översta tårtbottnen och stryk på ett tunt lager med sylt. Häll på vaniljkrämen. Stryk sylt på nästa botten. Lägg den med sylten mot vaniljkrämen. Stryk sylt även på ovansidan. Häll på bärmoussen. Stryk sylt på nästa botten och lägg på den med sylten neråt. Vik över plastfolien och tryck till lätt. Låt tårtan stå i kyl till nästa dag. Vispa grädden till ett fast skum. Vänd upp tårtan på ett tårtfat. Bred grädden över hela tårtan. Kavla 2/3 av marsipanen till en rund platta och täck tårtan. Tryck till så det blir som en kupolform på tårtan, jämna till kanterna med en kniv. Färga resten av marsipanen röd och grön. Gör rosor och blad och garnera tårtan.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • mia_mat 28 april 2011

    Går bra att lägga samman två dagar innan, blir då ännu saftigare.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.