Ett bröd med mycket fibrer som är bra för magen.
Instruktioner
- Börja med skållningen.
- Häll mjöl och salt i en matberedares skål, häll över det kokande vattnet och blanda. Låt stå 5-10 minuter.
- Häll på det kalla vattnet, kör några tag så att det blandas, känn att blandningen är fingervarm, 37 grader. Smula jästen över.
- Häll i dinkelmjöl, vetemjöl (spara ca 1 dl), potatis och brödkrydda. Bearbeta degen ca 4 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl till en smidig deg som släpper bunkens kanter.
- Låt jäsa under lock eller bakduk ca 30 minuter till degen fått ungefär dubbel storlek.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar, knåda igenom och forma till bollar. Lägg i lätt mjölade korgar.
- Jäs under bakduk 30 minuter.
- Värm ugnen till 250 grader.
- Vill du ha en frasig yta på brödet ska du hälla kallt vatten i en ugnspanna och sätta den längst ned i den kalla ugnen.
- Stjälp försiktigt upp de båda bröden ur korgarna på en bakpappersklädd plåt. Pensla bröden och garnera med valfria frön.
- Sätt in plåten långt ner i ugnen. Behåll den höga värmen 5 minuter. Sänk sedan till 200 grader, fortsätt grädda 40-45 minuter.
Publicerat den
5 februari 2010
Liknande recept
Skriv kommentar