Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skånsk äggkaka

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Äggkakan är den skånska landskapsrätten framför alla andra.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll 2 dl av mjölken i en skål, tillsätt vetemjöl och salt och vispa till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken samt äggen och vispa till en slät smet.
  2. Lägg lite av matfettet i en stekpanna och värm det till svagt brun färg. Lägg fläsket i pannan och stek det över medelstark värme till ljusbrun färg. Vänd skivorna flera gånger och häll av överflödigt fett, men spara det. Lägg upp fläsket på hushållspapper att rinna av. Håll fläsket varmt.
  3. Bryn en del av stekfettet tillsammans med lite nytt matfett, häll i äggsmeten och grädda över medelstark värme. Stick i äggsmeten med en sked eller gaffel så att smeten blir jämnt gräddad och torr på ytan.
  4. Lägg en tallrik ovanpå stekpannan och vänd den upp och ner. Ställ pannan på värmen igen, lägg i mer matfett och låt det ta färg. Låt äggkakan glida ner i stekpannan och grädda den på undersidan. Lägg fläsket ovanpå och ställ fram stekpannan på bordet.
  5. Servera med rårörda lingon, finhackad gräslök och knäckebröd.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • gml 3 juli 2013

    Perfekt! Även med fler ägg (hönsen hade värpt massor så jag tog sju) och med bacon istället. En ny favorit istället för vanlig omelett.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.