Den söta kavringen och de syrliga äpplena ger denna traditionella äpplekaka med ursprung i Skåne en god smakbrytning. Servera gärna med vaniljsås till.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
- Riv kavringen, det blir ca 3 dl, och strö ett lager (kavringen ska räcka till tre lager) i en smord ugnsfast form.
- Lägg på ett lager äppleklyftor, ca hälften, strö på socker och kavring och klicka på matfett.
- Fortsätt med ännu ett lager äppleklyftor, socker, kavring och margarin.
- Hyvla ev lite extra margarin över. Detta gör du enklast med en osthyvel.
- Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter tills kakan fått färg och äpplena känns mjuka.
- Hemlagad vaniljsås: Gör din egen goda vaniljsås och servera till kakan. Blanda 3 äggulor, 1½ msk florsocker, 2 tsk potatismjöl och 4 dl mjölk i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under kraftig vispning tills såsen tjocknat. Ställ den att svalna. Smaksätt med 2 tsk vaniljsocker. För en lyxigare variant kan du tillsätta 1 dl vispgrädde.
Publicerat den
18 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar